BRUSSEL - De Lijn gaat 177 nieuwe bussen aankopen voor een totaalbedrag van 32,3 miljoen euro. De beslissing werd vandaag goedgekeurd door de raad van bestuur van De Lijn. Het gaat om streekbussen, citybussen en microbussen, allemaal uitgerust met klimaatregeling. De bussen worden geleverd vanaf eind 2003. Dat heeft de openbare vervoersmaatschappij vandaag meegedeeld.
De bestellingen voor de nieuwe bussen werden allemaal geplaatst bij Belgische bedrijven. Zo levert de Lierse fabrikant Van Hool 67 streekbussen voor een totale waarde van 10,5 miljoen euro. Vijfenenvijftig streekbussen, bussen met een harmonica-achtig tussenschot tussen het voorste en het achterste deel, en 42 kleinere citybussen worden geproduceerd bij Jonckheere in Roeselare. Die bestellingen zijn respectievelijk 13,2 miljoen euro en 6,8 miljoen euro waard. Tot slot worden bij EvoBus in Kobbegem voor 1 miljoen euro 13 microbussen besteld die zullen worden ingezet als belbus.

De Lijn vervangt jaarlijks ongeveer één veertiende van haar buspark, wat neerkomt op zo'n 130 bussen. Nu het aantal reizigers bij De Lijn sterk groeit, worden er net als de voorbije jaren meer bussen dan het gemiddelde vervangen. Momenteel heeft De Lijn 1.818 bussen. Daarnaast rijden ook 910 bussen van privé-uitbaters voor De Lijn. De gemiddelde leeftijd van een bus van De Lijn ligt op 6,79 jaar.