WASHINGTON -- De kogel is door de kerk. Maandag maakte Chevron officieel bekend Texaco te hebben overgenomen door middel van een aandelentransactie ter waarde van ongeveer 1.656 miljard frank. Hierdoor onstaat de vierde grootste petroleumgroep ter wereld, ChevronTexaco genaamd. Dat maakte Chevron in een persbericht bekend.
Chevron bood 0,77 van zijn aandeel per aandeel Texaco. De aandeelhouders van die laatste bezitten zo'n 39 procent van de nieuwe onderneming, Chevron zal de resterende 61 procent in handen hebben.

De fusie zal ook gevolgen voor de werkgelegenheid hebben: zo wil ChevronTexaco zo'n 7 procent van al zijn 57.000 werknemers afdanken.

De twee petroleumgroepen trachten afgelopen jaar al te fuseren,maar konden toen geen overeenstemming bereiken over wie het nieuwe concern moest gaan leiden. Afgelopen weekend circuleerde de nakende fusie al op de internetsites van de Wall Street Journal en de Financial Times.

ChevronTexaco heeft nu als opdracht de mededingingsautoriteiten te overtuigen de fusie goed te keuren, in het bijzonder naar aanleiding van een mogelijk dominante positie die het zou bezitten in het westen van de Verenigde Staten.