LONDEN/BRUSSEL -- Masturberen zou wel eens een probaat middel kunnen zijn tegen prostaatkanker. Een Australisch onderzoek heeft aangetoond dat mannen die meer dan vijf keer per week de hand aan zichzelf slaan, drie keer minder kans maken om prostaatkanker te ontwikkelen.
De resultaten staan in het British Journal of Urology. The Daily Telegraph publiceerde het rapport.

Een wetenschappelijk team, onder leiding van professor Graham Giles van het Cancer Council Victoria, onderzocht tussen 1994 en 1998 zo'n 2.000 mannen. De proefpersonen waren tussen de 40 en 69 jaar oud en afkomstig uit Sydney, Melbourne en Perth. Een deel van hen had al prostaatkanker.

De wetenschappers stelden vast dat de mannen die meer dan vijf keer per week ejaculeerden, een derde minder risico liepen om prostaatkanker te krijgen. ,,Mannen die het meest ejaculeren tussen hun 20ste en 40ste levensjaar, lopen veel minder kans dan mannen van die leeftijdscategorie die veel minder masturberen'', legt Giles uit.

De Australische professor vindt een verklaring voor de positieve gevolgen van zelfbevrediging in het feit dat frequente ejaculatie voorkomt dat het sperma opgestapeld blijft in de urinebuis, waar het mogelijk kankerverwekkend wordt.

Volgens de wetenschappers vertoont de prostaat bij de man meer gelijkenissen met de borsten van de vrouw dan eerder gedacht werd. ,,De prostaat is net zoals de borst een afscheidingsorgaan: de borsten produceren melk, de prostaat sperma. Net zoals borstvoeding de kans op borstkanker doet afnemen, wordt het risico op prostaatkanker verminderd door frequente ejaculatie'', redeneert de professor.

Eerdere studies toonden volgens Giles aan dat gevangenen en katholieke priesters meer risico lopen op prostaatkanker. Het onderzoek van Giles' team toont een positief effect aan bij masturbatie, maar er is nog geen bewijs dat seks met veel verschillende vrouwen ook een positief effect heeft op prostaatkanker.