LONDEN - De Britse regering acht een oorlog tegen Irak steeds waarschijnlijker. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zaterdag gezegd, daags voor het Amerikaans-Brits-Spaanse topoverleg over Irak op de Azoren.

Straw onderstreepte dat noch de Amerikaanse president George W. Bush, noch de Britse premier Tony Blair, vooralsnog een definitieve beslissing hebben genomen. Een oorlog is nog altijd afwendbaar en de diplomatieke inspanningen worden voortgezet, aldus de minister. Hij wees er wel op dat de tijd voor Saddam Hoessein om volledig te ontwapenen dringt.

Straw herhaalde dat een nieuwe Irak-resolutie niet noodzakelijk is voor een ,,wettelijk'' militair ingrijpen tegen Bagdad. Saddam heeft de voorwaarden van VN-resolutie 1441 niet vervuld. Wanneer de ,,ernstige gevolgen'' waarmee in de resolutie wordt gedreigd, nu niet worden getrokken, zal dat ,,de autoriteit van de VN in vraag stellen'', aldus de Britse minister.

Volgens Straw wordt zowel aan Amerikaanse als aan Britse kant wel nog altijd hard gewerkt om een tweede Irak-resolutie goedgekeurd te krijgen.