ANTWERPEN - De SP.A is niet bereid om te onderhandelen over VLD'er Hugo Coveliers als kandidaat-burgemeester voor Antwerpen. Dat heeft plaatselijk voorzitter Robert Voorhamme gezegd. De partij is bang dat de aanduiding van een burgemeester die geen lid van de gemeenteraad is, te ingewikkeld is en te veel risico's inhoudt. Bovendien vindt de SP.A dat er in de gemeenteraad wel degelijk geschikte kandidaten te vinden zijn. De VLD vindt de ,,SP.A-bokkensprongen" in Antwerpen stilaan onbegrijpelijk.
Coveliers was door de VLD naar voor geschoven als formateur en als kandidaat-burgemeester. Hij had meteen een nota operatie Schone Handen overhandigd aan de Antwerpse coalitiepartners en het was de bedoeling daarover maandag te onderhandelen.

CD&V-onderhandelaar Marc Van Peel is het inhoudelijk in grote lijnen eens met de nota. ,,Ook met de persoon van Coveliers heb ik persoonlijk geen probleem'', zei Van Peel zaterdag. Ook Agalev liet zondagmorgen bij monde van Mieke vogels weten geen graten in de figuur van Coveliers te zien.

De SP.A maakt er echter wel problemen van. De partij wil maandag wel met de anderen te praten, maar dan enkel over ,,de stand van zaken'', niet over de kandidatuur van Hugo Coveliers.

Bokkensprongen

De VLD begrijpt de houding van de socialisten niet. ,,Vrijdag heette het nog dat Patrick Janssens het burgemeesterschap doorschoof naar de VLD. Hij werd in die stelling bijgetreden door Antwerps SP.A-voorzitter Robert Voorhamme. Ze vroegen zelfs dat de VLD meteen een kandidaat naar voor zouden schuiven", aldus de VLD.

Voor de partij zijn de bezwaren van de SP.A drogredenen. Het benoemen van een burgermeester buiten de raad is perfect legaal. Deze optie is in de wet voorzien. Bovendien gelden in Antwerpen uitzonderlijke omstandigheden.

Hugo Coveliers heeft bovendien zijn sterk profiel mee. Hij is een expert in veiligheid, corruptie- en criminaliteitsbestrijding en heeft met het verleden niets te maken. Coveliers en zijn college kunnen zich dus volledig concentreren op de toekomst van de stad, meent de VLD nog.Dit bericht werd ook verstuurd via sms
Ontvang het nieuws via sms : stuur ds abo alerts naar 3302
(0,25 euro per bericht) | meer info