BRUSSEL -- EU-voorzitter België riep gisternamiddag een buitengewone zitting bijeen van de Europese Ministerraad ,,Algemene Zaken'', dat is de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken. Er was in Belgische diplomatieke kringen sprake van een mogelijke missie naar de VS van een EU-trojka.
Premier Guy Verhofstadt en Minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, waren gisternamiddag als EU-voorzitter in de Oekraïense stad Jalta voor de topontmoeting EU-Oekraïne. Ook de Hoge Vertegenwoordiger, Javier Solana, en Commissievoorzitter Romano Prodi waren erbij. Ze werden telefonisch op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen in de VS door de woordvoerder van minister Michel die in Brussel was gebleven.

De EU-top besliste meteen om een extra Raad van de Ministers van Buitenlandse Zaken bijeen te roepen. Die komt om 14 uur bijeen. Dat is later dan voorzien omdat naar verluidt de Franse minister Hubert Védrine een agendaprobleem had.

Op de terugreis heeft de hele EU-top met Verhofstadt, Michel, Solana en Prodi, de zaak in het Belgische regeringsvliegtuig doorgepraat. Bij aankomst in Melsbroek legde premier Guy Verhofstadt gisteravond in hun gezamenlijke naam een verklaring af waarin hij in naam van de Europese Unie zijn solidariteit uitsprak met Amerika en de nabestaanden van de slachtoffers. Verhofstadt sprak van een barbaarse daad.

In Belgische diplomatieke kringen was te horen dat de bijeenkomst van de Raad vooral als een politieke daad moet gezien worden waarin de Europese Unie eensgezind haar solidariteit wil tonen. Er was ook sprake van een mogelijke zending van een trojka met de EU-voorzitter, de Commissie en Javier Solana.

Premier Guy Verhofstadt zei gisteravond dat hij overleg pleegde met verschillende van zijn collega's-regeringsleiders. Hij zocht als EU-voorzitter ook nog contact met de Amerikaanse president, George W. Bush.


Brief
De premier schrapte ook de publicatie die voor vandaag was voorzien, van zijn open brief aan de antiglobalisten waarin hij pleit voor een ethische globalisering. Het effect van de publicatie zou immers volledig verloren zijn gegaan in het nieuws over Amerika. De premier wil met zijn brief immers een brede discussie op gang brengen met de antiglobalisten.

Gisteravond was ook te horen dat België de mogelijke bijeenroeping van de Europese staats- en regeringsleiders heeft afgewezen. In de mededeling die de regeringstop gisteravond vrijgaf stond er ook een oproep ,,om niet te overreageren''. Het is belangrijk ,,dat nu iedereen rustig blijft en dat wij ons allen afvragen hoe we straks zulke afschuwelijke wandaden in de toekomst kunnen vermijden'', aldus nog de Belgische mededeling. Ook dat laatste punt zal deze namiddag besproken worden op de extra Europese ministerraad.