LONDEN -- Politieke leiders riepen gisteren op het terrorisme gezamenlijk te bestrijden, als antwoord op de aanslagen in de Verenigde Staten. VN-secretaris-generaal Kofi Annan pleitte voor koelbloedigheid.
De Navo -raad kwam gisterenavond bijeen om zijn steun en sympathie uit te drukken met de VS. Secretaris-generaal George Robertson liet weten dat de lidstaten de ,,barbaarse daden'' unaniem veroordelen. Volgens hem gaat het om een ,,onaanvaardbare daad van geweld zonder precedent in de moderne geschiedenis. Het onderlijnt de nood om de strijd tegen het terrorisme te intensifiëren.'' Robertson waarschuwde de daders dat ze niet zullen ontkomen. Over artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag, dat zegt dat een aanval tegen een lidstaat beschouwd wordt als een aanval tegen alle leden, werd niet gepraat.

 • De Europese Unie drukte ,,absoluut afgrijzen'' uit over de aanslagen. De ergste aanval op Amerika sinds de Japanse aanval op Pearl Harbour zestig jaar geleden, zei ze.
 • ,,Dit is een oorlogsdaad van waanzinnigen'', verklaarde Commissaris voor Externe Betrekkingen Chris Patten. ,,Het is een van die zeldzame dagen waarvan je kan zeggen dat ze alles anders zullen maken.''

 • Namens de Verenigde Naties veroordeelde secretaris-generaal Kofi Annan de aanslagen.
 • ,,Er kan geen twijfel zijn dat deze aanvallen doelbewuste daden van terreur zijn, zorgvuldig gepland en gecoördineerd -- en ik veroordeel ze totaal.'' Maar Annan drong ook aan op terughoudendheid. Hij benadrukte dat ,,in zulke momenten een koelbloedig en beredeneerd oordeel meer dan ooit nodig is. We weten nog niet wie achter deze daden steekt of welke doelen ze hoopten te bereiken.''

 • In Groot-Brittannië noemde premier Tony Blair ,,dit massaterrorisme het nieuwe kwaad in de wereld'' dat door ,,de democratieën van deze wereld samen moet worden bestreden''.
 • Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw bood Washington alle mogelijke Britse hulp aan ,,om de daders voor het gerecht te brengen''.

 • De Franse president Jacques Chirac benadrukte dat ,,we het terrorisme met alle mogelijke middelen moeten bestrijden''. Hij zei ,,geen woorden'' te hebben voor de ,,monsterlijke aanvallen'' en drukte de steun van zijn land aan de Verenigde Staten uit.
 • De Duitse kanselier Gerhard Schröder noemde de aanslagen een ,,oorlogsverklaring aan de hele beschaafde wereld''. ,,Wie deze terroristen helpt of beschermt, schendt de gemeenschappelijke waarden die de grondslag vormen van het samenleven van volkeren'', zei hij.
 • Schröder beloofde de Amerikaanse president George W. Bush ,,onbeperkte solidariteit''. Op Duitse openbare gebouwen werden de vlaggen halfstok gehangen.

 • Een ,,diep geschokte'' Nederlandse premier Wim Kok zei dat de aanslagen de noodzaak benadrukken om elke vorm van terrorisme nationaal en internationaal te bestrijden.
 • De Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi benadrukte dat ,,de internationale gemeenschap samen moet antwoorden op deze weerzinwekkende daden''.
 • President Vladimir Poetin van Rusland kwam in crisisberaad bijeen met zijn ministers voor veiligheid. De president noemde de aanslagen een ,verschrikkelijke tragedie'' en sprak zijn medeleven uit met de Amerikaanse bevolking.
 • President Jiang Zemin van China drukte bij Bush niet alleen medeleven uit maar ook ,,ernstige bezorgdheid'' over de veiligheid van Chinezen in de VS.