BRUSSEL -- De voorbije uren zijn vanuit Brussel twee Belgische ploegen van vijf man naar de VS vertrokken om hulp te bieden. Het gaat om een identificatieteam van de federale politie en een ploeg artsen van het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek. De VS had zelf de hulp gevraagd.
Gisteravond zette de regeringstop op een spoedbijeenkomst het licht op groen om de hulpploegen uit te sturen. Het hele logboek van veiligheidsmaatregelen werd er doorgenomen. Premier Verhofstadt toonde zich na afloop tevreden omdat binnen het uur na het bekendraken van het nieuws over de terroristische aanvallen in New York en Washington alle nodige veiligheidsprocedures op gang waren gebracht.

Minister van Defensie André Flahaut riep de legertop bijeen. De krijgsmacht schakelde over van de normale fase Alfa naar de tweede veiligheidsfase Bravo, wat voor verscherpte waakzaamheid staat aan alle in- en uitgangen van militaire kwartieren. Bravo is de tweede in de schaal van vier alarmfases waarbij de vierde zo goed als gelijkstaat met oorlog. In het hoofdkwartier van Evere evacueerde de Navo al het personeel dat er niet strikt nodig was.

De waakzaamheid in de radarcentra van Glons bij Luik en het radarstation van Semmerzake in Oost-Vlaanderen werden verhoogd. Zij bewaken allebei het Belgisch luchtruim. Vier F16-straaljagers op de basissen van Kleine Brogel en Florennes stonden klaar om op te stijgen.

Ook Binnenlandse Zaken schoot meteen in actie. Minister Antoine Duquesne riep het crisiscentrum bijeen om de veiligheidsmaatregelen in werking te zetten. Het crisiscentrum zal zeker nog enkele dagen actief blijven. De politiediensten werden gemobiliseerd in Brussel, Schaarbeek en Antwerpen met opdrachten om strategische punten zoals Amerikaanse, Israëlische, Palestijnse en Europese diplomatieke, culturele en religieuze gebouwen scherper te bewaken. Ook de patrouilles, zowel mobiel als te voet, werden versterkt.

Premier Verhofstadt heeft de voorzitters van Kamer en Senaat een brief gestuurd waarin hij uitleg geeft over alle maatregelen die de regering genomen heeft.

Telefoneren naar de VS was gisteren ook vanuit België bijzonder moeilijk. Minder dan één oproep op tien kreeg verbinding. Ook het Internet-verkeer was overbelast. Zelfs de dienst Internationale Inlichtingen van Belgacom werd overbelast met mensen die kennissen wilden bellen in Washington en New York. De Munt besloot de premières van L'Heure Espagnole en L'Enfant et les Sortilèges , die gepland waren voor gisteren, uit te stellen tot vandaag.

  • Informatie over landgenoten in New York en Washington bij het crisiscentrum: 02-501.40.00.
  • Informatie over recente vluchten naar de VS bij BIAC: 02-753.73.00.