STOCKHOLM - De Zweedse premier Persson heeft Wallenbergs nabestaanden excuses aangeboden omdat Zweden destijds niet beter zijn best heeft gedaan om het lot te achterhalen van de diplomaat die tijdens de tweede wereldoorlog tienduizenden Hongaarse joden heeft gered.

Een commissie die jarenlang archiefstukken uit Russische gevangenissen en verklaringen van talrijke getuigen bestudeerde maakte vandaag haar bevindingen openbaar. In het rapport staat dat ,,hoewel alle versies van Russische bronnen ervan uitgaan dat Wallenberg in 1947 is overleden'' de werkgroep dat niet heeft kunnen hardmaken.

De Zweedse premier Goran Persson noemde het niet onmogelijk dat Wallenberg nog in leven is. ,,Zolang er geen onomstotelijk bewijs is over wat er is gebeurd, kunnen we niet zeggen dat Wallenberg dood is.'' Zweden zal blijven speuren naar wat er met de diplomaat is gebeurd, zo beloofde hij. Hij verontschuldigde zich bij Wallenbergs familie voor het feit dat Zweden in de jaren '40 niet meer inzet en doelmatigheid heeft getoond om het lot van de man te achterhalen.

Het wel en wee rond Wallenberg is al die jaren een gevoelig punt geweest in de betrekkingen tussen Rusland en Zweden. Persson legde de verantwoordelijkheid voor het lot van Wallenberg bij Rusland, omdat Moskou destijds diens verdwijning uit Hongarije heeft bevolen.

De diplomaat verdween in Hongarije in januari 1945. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield hij tienduizenden joden uit nazi-handen door ze een Zweeds visum te geven. Rusland erkende vorig jaar voor het eerst dat Wallenberg een slachtoffer van het Stalin-tijdperk was. De Russische justitie rehabiliteerde hem vorige maand.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig