GENEVE - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is in Irak een onderzoek begonnen naar mogelijke gezondheidsrisico's als gevolg van de Golfoorlog. In die strijd in 1991 zouden voor het eerst wapens en munitie met verarmd uranium zijn gebruikt. Een WHO-medewerker bevestigde dat al meerdere experts naar Irak zijn gezonden.
De experts gaan in Irak de gevolgen van het gebruik van verarmd uranium onderzoeken en de kankerstatistieken bijwerken. Ook wordt gekeken welke in de oorlog gebruikte stoffen wellicht tot een stijging van een aantal ziekten hebben geleid.

De chef van de milieuorganisatie van de VN (UNEP), Klaus Töpfer, verklaarde gisteren al dat als uit het bodemonderzoek in Kosovo blijkt dat verarmd uranium invloed heeft op de volksgezondheid, er ook onderzoek gedaan moet worden in Bosnië-Herzegovina en Irak.

De WHO pleitte er verder voor bepaalde gebieden in Servië en Kosovo ontoegankelijk te maken in afwachting van meer wetenschappelijke duidelijkheid over de implicaties voor de gezondheid van het gebruik van verarmd uranium.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig