BRUSSEL - Agalev gaat zich in het vervolg assertiever opstellen tegenover de paarsgroene regering. ,,Maar het wordt niet Agalev tegen de regering'', benadrukte politiek secretaris Jos Geysels bij de voorstelling van de beleidsopties van z'n partij voor 2001-2002. Geysels haalde in de marge daarvan uit naar PS-voorzitter Elio Di Rupo na diens aanval op Ecolo-minister Durant in het NMBS-dossier.
,,Di Rupo speelde puur op de vrouw, en niet op de inhoud. Dat verwondert mij, want Di Rupo is toch een aimabel man'', klonk het. Misschien zint de depolitisering van de NMBS de PS-er niet? ,,Ik verkies harde discussies nog altijd boven persoonlijke aanvallen'', reageert Geysels.

Het NMBS-dossier is naar een werkgroep onder leiding van de kabinetschef van de premier gestuurd. ,,We zien de komende weken wel hoe het evolueert. Het mag duidelijk zijn dat Durant aan zet blijft'', aldus Geysels.

Dreigen met het opstappen uit de regering indien de oplossing voor het NMBS-dossier niet voldoet, deed Geysels niet. ,,Maar de NMBS is van levensbelang voor de mobiliteit en de mobiliteit is van levensbelang voor deze paarsgroene regering'', klonk het cryptisch.

Je zoals Ecolo constant afvragen of je al dan niet in de regering moet blijven, haalt weinig uit. ,,We blijven assertief, maar we gaan de regering niet elke dag interpelleren'', benadrukt Geysels, die wil dat z'n partij zich meer gaat profileren.

,,De regering is één zaak, de partij een andere. Het is onze verdomde plicht om voor ons eigen project te gaan''.

Over het voorbije anderhalf jaar regeringsdeelname is Geysels ,,gematigd tevreden''. In belangrijke dossiers (het blussen van de witte woede, de regulariseringscampagne, de landbouw, etc.) hebben de groenen wel degelijk zwaar gewogen. De komende tijd wordt met argusogen de evolutie gevolgd in heikele dossiers als dat van de NMBS, maar ook dat rond de vergroening van de fiscaliteit (met inbegrip van de discussie rond ecotaksen en -boni), het woon-werkverkeer, de drugsnota en het Belgisch EU-voorzitterschap.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig