JAKARTA - Bij gevechten tussen het Indonesische leger en rebellen van de Beweging voor een Vrij Atjeh zijn vandaag dertien doden gevallen. Dat heeft een woordvoerder van het leger bekendgemaakt.
Bij een aanval op een rebellenkamp in het district Simpang Ulin in het oosten van de opstandige provincie werden vandaag zeven rebellen gedood. Bij een andere confrontatie werden nog eens drie rebellen gedood en kwamen ook drie burgers om het leven, aldus het leger.

De rebellenbeweging heeft de dood van tien strijders bevestigd, maar zegt dat bij de gevechten ook verscheidene soldaten zijn gedood.

De Beweging voor een Vrij Atjeh strijdt sinds 1976 voor een onafhankelijke staat in het noordelijke deel van Sumatra. Daarbij zijn inmiddels al meer dan tienduizend doden gevallen.

Pogingen van het Indonesische leger om de opstand neer te slaan zijn herhaaldelijk mislukt. In Zwitserland wordt sinds enige tijd overlegd over een vredesregeling, maar dat heeft nog niet tot een bestand geleid.

De VS zeggen dat een grootschalig offensief van het leger in Atjeh de hervatting van de militaire hulp aan Indonesië kan vertragen. De hulp werd drie jaar geleden opgeschort wegens de schendingen van mensenrechten door het leger in Oost-Timor.