BRUSSEL - Het aantal faillissementen in Europa steeg het afgelopen jaar met gemiddeld 7 procent tegenover 2000. Dat blijkt uit cijfers van het studiebureau Graydon. In totaal gingen in de Europese Unie plus Noorwegen en Zwitserland 161.894 ondernemingen op de fles.
Procentuele uitschieters waren Ierland (+29,5 pct), Luxemburg (+26 pct), Denemarken (+24,5 pct), Duitsland (+22,8 pct) en Griekenland (+21,6 pct).

Het aantal spraakmakende falingen in België (Sabena, L&H,...) doet het misschien niet vermoeden, maar ons land scoort met 7.085 falingen (+3 pct) ruim onder het Europees gemiddelde.

In Nederland, met 8.110 faillissementen (+20,7 pct), spreekt men van van een historisch dieptepunt. Volgens Graydon was het van 1983 geleden dat een zo groot aantal faillissementen bij onze noorderburen werd opgetekend. De oorzaak moet worden gezocht in de explosie van het aantal starters, sinds de versoepeling van de vestigingswet in 1999. De helft van de falingen in Nederland was van bedrijven jonger dan 5 jaar.

In Duitsland woedt voor het tweede opeenvolgende jaar een faillissementenstorm, aldus Graydon. In 2001 bedroeg de aangroei 22,8 pct tot 49.600 falingen. In een kwart van de gevallen ging het om eenmanszaken.

Een land dat het in 2001 uitzonderlijk goed deed was Frankrijk. Het aantal faillissementen verminderde er met 5,5 pct tot 43.000. Niettegenstaande de daling, blijft het faillissementspercentage (de verhouding van falingen op actieve bedrijven, nvdr) er hoog.

België handhaaft zich met een faillissementspercentage van 0,9 procent. Volgens Graydon is dat cijfer in vergelijking met andere Europese landen ,,zeker aanvaardbaar''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig