TEHERAN -- De algemeen directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Mohammed El-Baradei, is vandaag in Iran voor overleg over het omstreden atoomprogramma van Teheran. Inzet is de ondertekening van een extra protocol bij het non-proliferatieverdrag. Dat voorziet in meer en onverwachte inspecties van nucleaire fabrieken en andere instellingen door het IAEA.
Voorlopig lijkt Iran echter niet geneigd om ,,onmiddellijk en zonder voorwaarden'' op die eis in te gaan, zoals El-Baradei dat wil. Volgens een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharazi komt de ondertekening van het extra protocol tijdens de gesprekken zelfs niet aan bod. ,,Het gaat vooral over het opbouwen van wederzijds vertrouwen'', luidde het.

Na zijn onderhoud met Kharazi verklaarde El-Baradei dat de gesprekken ,,constructief'' waren geweest. De IAEA-chef riep Iran wel op ,,meer transparantie'' te tonen met betrekking tot zijn nucleaire projecten. ,,Hoe meer transparantie Iran toont, hoe meer vertrouwen het land zal krijgen van de internationale gemeenschap''. El-Baradei weigerde te antwoorden op de vraag of er gesproken was over de ondertekening van het extra protocol bij het non-proliferatieverdrag.

,,De mensen van het IAEA zullen zien dat de Iraanse leiders willen samenwerken. Wij hebben niks te verbergen. Ons nucleair programma is louter vreedzaam'', stelde Kharazi van zijn kant.

El-Baradei ontmoet later vandaag nog de Iraanse president Mohammed Khatami, en het hoofd van het Iraanse Atoomenergieagentschap, Gholam-Reza Aqazadeh.


Voorwaarden
Iran heeft totnogtoe gezegd dat het het extra protocol pas wil tekenen als het enkele garanties krijgt, zoals een einde aan de handelssancties tegen de islamitische staat. Teheran wil ook meer technologische hulp voor zijn kernenergieprogramma van het IAEA. Het Atoomenergieagentschap van zijn kant wil die toezegging pas doen als Iran eerst het extra protocol ondertekent.

De VS beschuldigen er Iran van zijn nucleaire faciliteiten te misbruiken met het doel atoomwapens te ontwikkelen.