TIDJIKJA - Koen Wauters heeft donderdag met motorproblemen opgegeven in de 8e rit van de Dakar 2004, waardoor er nog slechts twee Belgische autopiloten in koers zijn, Grégoire De Mévius (BMW) en Jacky Loomans (Bowler).
In de rit van woensdag doken de motorproblemen reeds op. Ze waren zo erg dat Wauters op een bepaald moment telkens slechts 500 meter kon rijden en dan enkele minuten moest wachten om de motor te laten afkoelen.

Wauters bereikte donderdagmorgen omstreeks 7 uur de finish en vertrok na een paar uur voor de 8e rit. Maar hij haalde het eerste checkpoint niet. Wauters keerde samen met de truck van De Mulder -- Daemen terug naar de start.

,,Het gehele AD-Sportteam ligt in de lappenmand'', luidt het bij AD-Sport. ,,Koen heeft de strijd gestaakt met een oververhitte motor, Peter de Mulder en Jurgen Daemen hebben Koen afgesleept naar Atar en zijn ook uit koers, Dirk Martens heeft turboproblemen en staat ergens in de woestijn en ook Albert Vanierschot heeft problemen gehad, maar die zou nu toch onderweg zijn naar de start van de rit van vrijdag. Koen heeft nu besloten om samen met een assistentietruck rechtstreeks naar Dakar te rijden''.

Jacky Loomans had vooraf al gezegd dat deze Dakar de zwaarste in jaren dreigde te worden. ,,De ritten zijn een mengelmoes van alle moeilijke ritten die er ooit geweest zijn. Toen die ritten in het verleden gereden werden, regende het opgaves''. Loomans krijgt dus gelijk. De Dakar is nog niet half voorbij en een groot aantal deelnemers zijn reeds huiswaarts en van de nog aanwezige rijders zit het merendeel op zijn tandvlees. De rustdag waar iedereen nu reeds naar uitkijkt, is pas voor maandag.

Bij de vrachtwagens verloor Tom Colsoul gisteren bijna anderhalf uur en zakt van een tweede naar een vierde plaats in de stand. Jan Govaere eindigde gisteren als zestiende, en staat nu 14de. De truck van Jean-Marie Pfaff eindigde als 17de en staat 26ste gerangschikt.