GENK - De werknemers van de middagshift bij Ford Genk hebben spontaan het werk neergelegd. Dat gebeurde onder meer in de lakkerij waar de Transit geassembleerd wordt. De productie van de Transit ligt nu volledig stil omdat de verschillende bedrijfsactiviteiten één keten vormen. Ook in andere bedrijfshallen werd het werk in de loop van de namiddag neergelegd om informatievergaderingen bij te wonen, bevestigt vakbondsafgevaardigde Theo Vangompel van het ACV.
De werknemers legden het werk neer omdat ze de onzekerheid beu zijn en duidelijkheid van de directie eisen over de toekomst van Ford Genk, zo was nog in vakbondskringen te horen.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront komt morgen om 17.30 uur bijeen in Elewijt om met de Europese Ford-bonden te onderhandelen. De andere Europese vestigingen van Ford zullen de volgende dagen ook de gevolgen voelen van de vakbondsacties bij Ford Genk, denkt hoofdafgevaardigde Pierre Vrancken van het ABVV.

Sedert afgelopen dinsdag verhinderen militanten dat er onderdelen de fabriek kunnen verlaten. Daardoor kunnen er geen velgen vanuit Genk aan de Ford-vestigingen in Valencia en Saarlouis geleverd worden. Dat geldt eveneens voor de vestiging van Ford in Southampton. Daaraan levert Genk onder meer zijdeuren voor de Transit.

Ford Genk beschikt als enige Europese Ford-vestiging over een persafdeling waar onderdelen voor onder andere Volvo Gent, Jaguar en de Ford Focus worden geproduceerd.