SYDNEY -- In Australië is een nieuwe dodelijke bacterie ontdekt die bestand is tegen antibiotica. Ze is nauw verwant met de bekende ziekenhuisbacterie Staphylococcus aureus en heeft al minstens één overlijden veroorzaakt en vijftig mensen besmet. Dat meldt de krant The Australian vandaag.
Volgens de krant zijn de medische autoriteiten ongerust omdat het virus zich verspreidt onder de bevolking in plaats van in het ziekenhuis. Een Staphylococcus aureus veroorzaakt doorgaans infecties na een operatie.

Medici denken dat de bacterie zich verspreidt via snijwonden of andere verwondingen in de huid en dat een besmetting ook bij jonge gezonde mensen tot de dood kan leiden.

Specialisten inzake infectieziekten zeggen dat de sterkte van de bacterie een nieuw bewijs is van het feit dat bacteriën alsmaar resistenter worden tegen antibiotica.

Een jongeman die vorig jaar overleed op de dienst intensieve zorgen in het ziekenhuis van Brisbane in de staat Queensland, in het oosten van Australië, is geïdentificeerd als het eerste slachtoffer van de bacterie. Hij was gehospitaliseerd voor een bloedvergiftiging, maar de behandeling met het antibioticum penicilline gaf geen resultaat. Intussen zouden al minstens vijftig andere inwoners van Queensland besmet zijn.