BRUSSEL -- Europa kijkt met argusogen naar de oprichting van een 'nieuw Sabena'. Dat bericht de Britse zakenkrant The Financial Times vandaag. Volgens de krant is de Europese Commissie bevreesd dat een overdracht van de Sabena-activa naar dochter DAT verborgen staatssteun zou bevatten.
Een woordvoerder van de Commissie wil zich nog niet uitspreken over de scenario's waaraan de Belgische regering werkt. ,,De genomen beslissingen rond Sabena moeten eerst genotifieerd worden aan de Commissie, die dan zal onderzoeken of de maatregelen conform de Europese wetgeving zijn'', aldus de woordvoerder.

Het ziet er wel naar uit dat het overbruggingskrediet van 5 miljard Belgische frank (125 miljoen euro), dat Europa medio oktober toestond maar dat blijkbaar nog niet werd overgemaakt aan Sabena, in geen geval zou kunnen gebruikt worden voor de oprichting van een nieuwe maatschappij, stijl DAT. Ook de financiering van de herstructurering van Sabena kan niet gebeuren met de 5 miljard. ,,Het overbruggingskrediet kan in principe uitsluitend dienen voor het overleven van Sabena, door bijvoorbeeld de nodige middelen te voorzien om aan de uitgaven en verplichtingen te voldoen'', aldus de woordvoerder.

In het nieuwe Sabena is staatssteun alvast uit den boze, waarschuwde hij.

De Financial Times ziet nog andere mogelijkheden die als staatssteun zouden kunnen geïnterpreteerd worden. Zo is er de overdracht van de Sabena-activa naar DAT, waardoor diens balans opgewaardeerd wordt. Hetzelfde geldt voor de uitbetaling van de opzegvergoedingen van duizenden ontslagen werknemers. Beide kunnen als verborgen staatssteun geïnterpreteerd worden, zo meent de krant.

Volgens de FT moet de Commissie in elk geval haar zegje doen over elke transactie van Sabena naar DAT. De door de krant gecontacteerde 'officials' menen dat na het akkoord van de Commissie voor een overbruggingskrediet van 125 miljoen euro, een negatieve beslissing politiek nu eenvoudiger ligt.