BRUSSEL - ,,Een gedwongen opname van een drugsverslaafde mag alleen maar in uiterste nood. Want een collocatie heeft zelden een gunstig effect op lange termijn.'' Dat meent Tom Evenepoel van de VAD, de Vereniging voor Alcohol en Drugs. Pol Janssen, hulpverlener in een Antwerps afkickcentrum, treedt hem daarin bij. Ze reageren daarmee op de oproep van de vrede-en politierechters. Die vragen een strengere wetgeving opdat drugsverslaafden sneller verplicht zouden kunnen worden zich te laten opnemen.
Op dit ogenblik mogen rechters alleen bevelen tot zo'n opname wanneer het gaat om een geesteszieke, geen ambulante behandeling meer mogelijk is of de persoon een gevaar betekent voor zichzelf. Voor Evenepoel kan dat maar beter zo blijven. ,,Collocatie is een maatregel waarbij iemand van zijn rechten en vrijheid beroofd wordt en daar mag toch niet lichtzinnig mee omgesprongen worden'', zo zegt hij. ,,Een drugsprobleem kan trouwens pas opgelost worden wanneer iemand zelf tot inzicht komt en er zelf wil aan werken. Ouders zijn natuurlijk wel bezorgd en zij staan ook onder druk om iets te ondernemen wanneer hun kind verslaafd is. Maar daarom zou het eigenlijk beter zijn dat er meer ondersteunende initiatieven komen voor familieleden en naasten van drugsverslaafden'', aldus Evenepoel. Indien de verslaafde in levensgevaar verkeert, is een tijdelijke dwang wel te verantwoorden, zegt hij. ,,Maar op termijn is het nooit een goede oplossing. Doorgaans wordt door zo'n collocatie de verstandhouding met de ouders helemaal stuk gemaakt.''

Pol Janssen, die als hulpverlener in het Antwerpse afkickcentrum Adic werkt, is het daar mee eens. ,,Zo'n gedwongen opname is eigenlijk gewoon niet werkbaar. Er kan dan misschien wel een acuut gezondheidsgevaar mee opgelost worden, maar mensen gaan op die manier niet van hun verslaving afraken. Dat moeten ze zelf willen en daar is een ander soort begeleiding voor nodig'', aldus Janssen. ,,Ik zou zelfs durven stellen dat een gedwongen opname een tegengesteld effect teweeg brengt. Want de conflicten met de ouders of diegenen die de collocatieprocedure in gang hebben gezet, zullen inderdaad groter worden. De verslaafde zal dan vaak uit protest geen medewerking verlenen'', zegt de hulpverlener.

Het comité ,,Ouders tegen Drugs'' liet vandaag wel weten absoluut voorstander te zijn van een verstrengde wetgeving.