MUSCAT/RYAADH - Saudi-Arabië zal geen militaire samenwerking aan de Verenigde Staten verlenen in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de Saudische minister van Defensie, prins sultan Ibn Abdelaziz, verklaard na overleg met zijn Amerikaanse collega, Donald Rumsfeld.
Rumsfeld bezoekt enkele Arabische landen om steun te verwerven voor de diplomatieke en militaire campagne van de Verenigde Staten tegen terrorisme. In Saudi-Arabië sprak hij ook met koning Fahd en kroonprins Abdullah. Hij is inmiddels in Oman.

Begrip

Rumsfeld toont begrip voor het feit dat Saudische steun aan Amerikaanse militaire acties gevoelig ligt in het land. Verder verklaart Rumsfeld dat het Talibanregime in Afghanistan, dat de terrorist Osama bin Laden binnen de landsgrenzen heeft, niet het voornaamste doelwit is van de Amerikanen. ,,De Verenigde Staten concentreren zich op alles en iedereen die met terrorisme en de verwoestende aanslagen te maken heeft. Dat reikt verder dan alleen de Taliban.''

In Oman, waar de Britten militaire oefeningen houden, heeft Rumsfeld met hoge regeringsambtenaren gesproken. Hij reist vanavond naar Egypte. Ook staat nog een bezoek aan Oezbekistan op zijn agenda.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in