ISLAMABAD - De bewijzen die de Verenigde Staten hebben verzameld voor de betrokkenheid van Osama bin Laden bij de terreuraanslagen van 11 september zijn overtuigend genoeg om de in Afghanistan verblijvende terroristenleider aan te klagen.
Het is de eerste keer dat Pakistan te kennen geeft Bin Laden als belangrijkste verdachte van de aanslagen te beschouwen. Pakistan erkent als het enige land ter wereld het Afghaanse Taliban-bewind, dat Bin Laden bescherming biedt.

Bewijzen

Dinsdag had de Amerikaanse ambassadeur in Pakistan, Wendy Chamberlin, de Pakistaanse regering inzage gegeven in de bewijzen die de VS voor de schuld van Bin Laden en diens internationale terreurnetwerk Al-Qaeda hebben verzameld.

,,Het materiaal biedt zeker voldoende basis voor een juridische aanklacht'', stelt woordvoerder Mohammed Khan. Hij zei niet of de aanwijzingen ook een militaire aanval tegen Afghanistan rechtvaardigen. Het bewijsmateriaal betrof niet alleen de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon, maar ook eerdere aanslagen, zegt Khan.

De Taliban, die met hulp van Pakistan de macht wisten te grijpen in het overgrote deel van Afghanistan, dreigen het doelwit te worden van een grote, internationale militaire operatie. Hoewel Musharraf de Taliban blijft erkennen, heeft hij de VS beloofd mee te vechten in de strijd tegen terrorisme. Een deel van de overwegend islamitische bevolking is tegen steun aan de VS.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in