Langs de westelijke flank van een hoog met kern over het zuiden van Duitsland wordt minder koude lucht vanuit het zuiden naar onze streken aangevoerd. Deze lucht is tevens wat vochtiger en stilaan trachten storingen vanuit het westen tot ons land door te dringen. Het wordt minder zonnig dan de afgelopen dagen, maar het kwik kan ook wat hoger klimmen.

Morgen is de kans op rijmplekken in de ochtend groter. Er komt immers plaatselijk nevel voor en hier en daar zijn er mistbanken die aanvriezen. Na het opruimen van dit ochtendgrijs zijn er vooral bewolkte perioden in het westen en het noorden. In het zuiden wisselen brede opklaringen af met enkele wolkenvelden. Mogelijk kan het lokaal nevelig blijven, maar op de meeste plaatsen komt de zon af en toe tevoorschijn. Het kwik klimt daarbij tot positieve waarden. In Vlaanderen liggen de minima rond 3 of 4 graden. In de Ardennen zijn maxima mogelijk van 1 of 2 graden. Alleen in de streek van Virton zorgt de nog aanwezig koude lucht voor maxima net onder het vriespunt. De wind waait zwak, soms matig uit zuidelijke richtingen, windkracht 2 tot 3. Morgennacht is het eerst wisselend bewolkt met een aantal opklaringen. In deze opklaringen kan het kwik nog net tot onder het vriespunt zakken. De minima in Vlaanderen liggen rond -1 of -2 graden. In de Ardennen en het zuiden zijn de opklaringen aanvankelijk nog erg breed, waarbij het kwik kan zakken tot -10 of -12 graden. Later op de nacht neemt de bewolking vanuit het noorden toe en komt er hier en daar nevel en mist opzetten. Er is kans op enkele gladde plekken op de weg. De wind waait meestal zwak uit het zuidzuidwesten, kracht 2.

Vooruitzichten:

Na de doortocht van een zwakke storing bouwt er in het begin van de week een nieuw hogedrukgebied op. De zon kan later op de week opnieuw meer tevoorschijn komen. Zondag domineren wolkenvelden het weerbeeld. Daarbij is het nevelig en komt er plaatselijk mist voor. Hoewel de kans op neerslag erg klein is, is het niet uitgesloten dat er in het noorden van het land wat lichte motregen kan vallen. Indien er wat neerslag valt, is er kans op ijzelvorming. De maxima liggen tussen 2 en 4 graden. Maandag is het mistig in de ochtend. Nadien wisselen zwaarbewolkte perioden en enkele opklaringen elkaar af. Het blijft overwegend droog en de maxima liggen tussen 1 en 5 graden. Dinsdag komen er van het zuiden uit bredere opklaringen opzetten. In het noorden kan de bewolking evenwel nog een groot stuk van de dag het weerbeeld overheersen. De maxima liggen tussen 2 en 4 graden.

MeteoServices