IEPER - Op vraag van het parket van Ieper is een onderzoeksrechter aangesteld die moet nagaan of Pol Hauspie, zijn echtgenote en onbekenden geld hebben witgewassen. Dat maakte de Ieperse procureur Jean-Marie Coppens vandaag bekend.
Het onderzoek komt in handen van Kristof Vuylsteke, die eerder al als onderzoeksrechter was aangesteld na de klacht met burgerlijke partijstelling door één van de aandeelhouders.

Op hetzelfde ogenblik waarop het parket van Ieper een opsporingsonderzoek begon naar eventuele fraude binnen L & H, werd ook bewarend beslag gelegd op zowat 30 miljoen frank op de persoonlijke rekening van Pol Hauspie.

Sinds de wet-Franchimont kan het parket bewarende maatregelen opleggen voor de periode die het nodig acht in het kader van een onderzoek, ook voor geld waarvan het gerecht op het eerste gezicht vermoedt dat het afkomstig is van misdrijven of van witwaspraktijken.

Het gerecht vroeg in het kader van het opsporingsonderzoek aan Hauspie naar de herkomst van het geld. Hij beweerde dat het afkomstig was van contracten. Over welke aanwijzingen het parket nu beschikt om toch een onderzoeksrechter te vorderen, wilde de procureur niet meedelen. Dat het geld zou dienen om lonen uit te betalen van de vzw Sail Trust -dat beweren de advocaten van Hauspie- is niet zozeer de bekommernis van het parket. De oorsprong van het geld wel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig