ROME - Sinds maandag zijn alle EU-lidstaten verplicht om runderen ouder dan 30 maanden te testen op BSE, maar in Italië staat het systeem nog niet op poten. Volgens de krant La Repubblica zijn nog maar twee laboratoria voldoende uitgerust om de testen te doen.
De laboratoria in Turijn en Brescia voeren dagelijks elk zo'n 70 testen uit, samen goed voor ongeveer duizend per maand, terwijl er maandelijks 14.000 testen nodig zijn, zo weet La Republica.

Minister van Landbouw Pecoraro Scanio geeft toe dat Italië niet klaar is om de BSE-testen door te voeren, maar schuift de hete aardappel door naar zijn collega en Minister van Gezondheid Veronesi. ,,Hij had me verzekerd dat het controlesysteem op 1 januari voor 90 procent in de steigers zou staan, maar dat is duidelijk niet het geval'', aldus Pecoraro Scanio.

Volgens de minister van Landbouw lopen de Italiaanse veehouders het risico miljoenen euro's schade te lijden door vertragingen in het systeem van de BSE-testen.

Tegen februari moeten in elk geval nog twee bijkomende laboratoria in staat zijn om BSE-testen uit te voeren. In totaal moeten 800.000 runderen dit jaar in Italië worden onderworpen aan testen.

In Italië zijn officieel nog maar twee BSE-gevallen vastgesteld. In 1994 werd de ziekte ontdekt bij twee runderen op Sicilië. De dieren bleken geïmporteerd uit Groot-Brittannië.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig