MOSKOU -- Iran is bereid akkoord te gaan met aanvallen op bases van terroristen binnen Afghanistan als die door de Verenigde Naties worden gesanctioneerd. Dat heeft de Iraanse minister van Defensie Ali Shamkhani vandaag gezegd.

,,Als het wordt gedaan binnen het raamwerk van de internationale gemeenschap en binnen het raamwerk van de Verenigde Naties, dan steunen wij zo'n actie natuurlijk'', zei Shamkhani volgens het Russische persbureau Interfax.

Shamkhani, die in Moskou was voor wapenaankopen, zei ook dat de internationale gemeenschap moet definiëren wat terrorisme is. ,,Er zijn zoveel terreurbases in de wereld'', aldus de bewindsman, die er aan toevoegde dat ,,Israël de universiteit van het terrorisme is en premier Ariel Sharon de leraar''. Volgens Shamkhani kan de beslissing om terreur te bestrijden alleen genomen worden ,,in een gezonde maatschappij die niet onder invloed staat van supermachten''.

Noordelijke alliantie

Rusland en Iran geven beide steun aan de Noordelijke Alliantie, die het opneemt tegen het Taliban-regime van Afghanistan. Iran bestelde in dat kader in het voorjaar al voor zeven miljard dollar aan geavanceerde wapens om de 936 kilometer lange grens met Afghanistan beter te kunnen afschermen tegen drugsmokkelaars en infiltranten.

Shamkhani bestelde dit keer vliegtuigen, land-, lucht- en zeeraketten en luchtafweerwapens ter waarde van 300 miljoen dollar. De luchtafweer is nodig ter bescherming van de kerncentrale in Bushehr, die tot grote onvrede van de VS en Israël wordt gebouwd met Russische technologie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in