PARIJS -- Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de aanslagen op de VS op 11 september, had ook een aanval gepland op de Amerikaanse ambassade in Parijs. Dat heeft de in Frankrijk gedetineerde Djamel Beghal verklaard, aldus bronnen dicht bij het gerechtelijke onderzoek.

Beghal zou Bin Ladens hoofdkwartier in Afghanistan in maart hebben bezocht. Hij zou opdracht hebben gekregen van Abu Zubeida, een naaste medewerker van Bin Laden, om in de lente van 2002 een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade en het Amerikaanse culturele centrum in de Franse hoofdstad te plegen.

De 35-jarige Beghal, die de Franse en Algerijnse nationaliteit heeft, was maandag door de Verenigde Arabische Emiraten uitgewezen naar Frankrijk. Hij was in juli in Dubai, op terugreis van Afghanistan, gearresteerd op basis van een paspoortprobleem. Hou wou naar Marokko, Spanje en Frankrijk om zijn netwerk groen licht voor de aanslagen te geven.

Beghal legde een bekentenis af tegen de onderzoeksrechter. Hij zei sinds zijn arrestatie veel in de Koran te hebben gelezen, zich veel te hebben afgevraagd en zich te hebben afgewend van Bin Laden.

De Franse politie heeft in verband met deze zaak twee weken geleden zeven moslims opgepakt in Parijs. De Britse autoriteiten hebben in het weekeinde een mogelijke handlanger van deze groep aan Frankrijk uitgeleverd.

Ook zijn er tengevolge van de eerste verklaringen van Beghal arrestaties in België en Nederland geweest.

Het Franse netwerk leek volgens de onderzoekers de aanslagen logistiek voor te bereiden. De anderen waren de uitvoerders onder wie de in België gearresteerde Niazr Trabelsi. De Tunesische ex-voetballer zou de Amerikaanse ambassade in Parijs binnengaan met explosieven op het lichaam, zo vertelde Beghal de onderzoeksrechter.

De andere aanslag zou met een bomauto gebeuren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in