PARIJS - De koers van het aandeel van het Franse concern Vivendi is vanmorgen gekelderd. De beurs reageert daarmee op een bericht in de Franse krant Le Monde , dat het concern zou hebben gerommeld met zijn boekhouding. Het aandeel kelderde met bijna 35 procent. De Parijse beurs zette de handel enkele malen stop.
Volgens Le Monde is er in oktober 2001 gesjoemeld bij de verkoop van een belang van 23 procent in de Britse betaalzender BSkyB. Vivendi moest die aandelen van de hand doen wilde het goedkeuring van de Europese Commissie krijgen voor de krachtenbundeling met Seagram en Canal+.

De krant schrijft dat het niet zozeer een verkoop maar eerder een lening, waarbij de kopers de aandelen als waarborg vasthielden. Zou de opbrengst, ongeveer 1,5 miljard euro, in de boeken zijn opgenomen als lening, dan zouden daardoor de schulden van Vivendi zijn toegenomen en zou het concern voor het eerst in de rode cijfers zijn beland.

Arthur Andersen

De accountant van Vivendi is Arthur Andersen, dezelfde die malversaties heeft gepleegd bij het Amerikaanse energieconcern Enron en die de boeken bij het Amerikaanse telecomconcern WorldCom heeft goedgekeurd.

Volgens Le Monde gaf Vivendi zijn accountant opdracht de 'lening' dusdanig in de boeken te verwerken dat het concern op winst bleef staan. De krant zegt een kopie te hebben van een memo waarin Andersen zegt dat dat gelukt is.