Tussen een complex lagedrukgebied boven het Europese Continent en een hogedrukgebied gepositioneerd boven de Atlantische Oceaan, wordt er via een noordelijke stroming koele en onstabiele lucht over ons land aangevoerd. Actieve storingen bevinden zich vandaag ten oosten van ons land waardoor de neerslagkansen vandaag eerder gering zijn.

Morgen is het eerst wat nevelig en lokaal kunnen er enkele mistbanken voorkomen. Eens dit ochtendgrijs opgeruimd is, wordt het de eerste uren niet zo onaardig met wolkenvelden maar ook van tijd mooie zonnige perioden. Het zijn echter enkel de vroege vogels die hiervan kunnen genieten. Want al vrij snel ontstaan er in de loop van de voormiddag stapelwolken die, naarmate de dag vordert, almaar groter worden en de zon het uiteindelijk zeer moeilijk maken om zich te handhaven. Na de middag wordt het dan nadrukkelijker bewolkt met slechts tussendoor enkele zonnige perioden. Op een enkele bui na blijft het wel op de meeste plaatsen droog. Het wordt een eerder koele dag met maxima begrepen tussen 8 graden in de Ardennen en 12 graden in Laag- en Midden-België. Er waait een matige, onaangename en koude wind uit het noorden. Morgennacht neemt de bewolking in het zuidoosten van het land toe en wordt het daar regenachtig. Elders blijft het aanvankelijk nog droog en wisselend bewolkt. Naarmate de nacht vordert, dijt de bewolking en de regen verder uit naar het westen en bereikt tegen de ochtend ook het centrale deel van het land. In het westen blijft het tot de ochtend droog, al neemt ook daar de bewolking snel toe. De minima liggen tussen 4 en 8 graden bij een matige wind uit noordelijke richting.

Vooruitzichten:

Zaterdag moeten we rekening houden met vrij veel bewolking waaruit voornamelijk ten oosten van Brussel periodiek wat regen kan vallen. Meer naar het westen blijft het mogelijk droog met zelfs kans op een opklaring aan zee. De maxima zijn laag en schommelen rond een graad of 10. Zondag wordt het beter. Onder impuls van bescheiden drukstijgingen blijft het meestal droog bij een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen, waarbij de wolkenvelden wel dominant zullen zijn. Dus echt stralend wordt het dan ook weer niet. De maxima bereiken gemiddeld 13 graden. Maandag wordt de dreiging voor enkele buien dan weer wat groter ten gevolge het kouder worden van de lucht in de hogere atmosfeer. Al zullen er zeker ook nog opklaringen voorkomen bij maxima schommelend tussen 12 en 14 graden.