BRUSSEL - Elex, de meerderheidsaandeelhouder van Melexis, brengt 8,65 miljoen Melexis-aandelen op de markt inclusief een overtoewijzingsoptie van 1,15 miljoen aandelen. Met de opbrengst zal de volledig uitstaande schuld bij Melexis worden terugbetaald. Om de zichtbaarheid van het aandeel te vergroten, overweegt de producent van geïntegreerde halfgeleiders voor de auto-industrie een dubbele notering op Euronext Brussel.
In het recente verleden werd kritiek geuit op de interne lening tussen Melexis en haar meerderheidsaandeelhouder Elex, luidt het in een mededeling. Om de terugbetaling van de lening te financieren brengt Elex 8,65 miljoen Melexis-aandelen naar de markt.

Aangezien Melexis deze bijkomende kasstroom niet nodig heeft voor zijn gewone bedrijfsactiviteit zal het geld van de terugbetaalde lening worden aangewend voor de uitbetaling van een interimdividend van 0,50 euro per aandeel in de tweede helft van het jaar.

Melexis verwacht dat met de transactie de liquiditeit van het aandeel zal verhogen. ,,De lage liquiditeit was het grootste probleem van het aandeel,'' zegt Roland Duchatelet in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn. ,,Na de operatie zullen grote beleggers makkelijker in- en uit kunnen stappen, wat Melexis aantrekkelijker zal maken voor institutionelen.'' Tegelijk komt er ook een tweede notering op Euronext Brussel. Melexis is nu al op Nasdaq Europe genoteerd.

Als de overtoewijzingsoptie volledig wordt uitgeoefend, vermindert het belang van Elex in Melexis van 70 naar 50 procent.