BRUSSEL - De Britse scenarist en filmregisseur Ken Hughes, bekend van de familiefilm 'Chitty Chitty Bang Bang' en het historisch drama 'Cromwell', is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden, zo meldt de krant The Guardian. Hughes was ook één van de vijf regisseurs van de James Bond-parodie 'Casino Royal'.
De in Liverpool geboren Hughes leerde 'het métier' tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij voor de BBC opleidingsfilms verzorgde. Zijn eerste langspeelfilms waren 'quickies', goedkope programmavullertjes volgestouwd met oude Hollywood-gloriën. Eén van die B-films was 'Joe MacBeth', een transpositie van Shakespeares beroemde Scottish Play naar de gangsterwereld van New York tijdens de Grote Depressie.

Zijn eerste kans om een big-budgetfilm te maken greep Hughes met beide handen: 'The Trials of Oscar Wilde' (1960), een in Technicolor en CinemaScope gemaakte film, werd volgens Hughes zelf en de filmcritici meteen zijn beste. De bekendste film van de hand van Hughes is echter ongetwijfeld 'Chitty Chitty Bang Bang' (1968), de muzikale fantasie van de hand van Bond-auteur Ian Fleming over een excentrieke professor (Dick van Dyke) die een vliegende auto uitvindt. ,,De film bracht veel geld in het laatje'', zei Hughes ooit, ,,maar met plezier heb ik hem niet gemaakt''.

In 1970 maakte Hughes de dramatische epoque-film 'Cromwell' over de strijd tussen de absolutistische vorst Charles I (rol van Alec Guinness) en leider Oliver Cromwell (Richard Harris) van de protestants-puriteinse Ironsides. Om een of andere reden sloeg deze sterke film met uitmuntende acteerprestaties niet aan bij het grote publiek.

Hughes' laatste films -- 'Alfie Darling' uit '75, 'Sextette' uit '78 en 'Night School' ('81) -- waren absoluut niet om over naar huis te schrijven. Het voormelde 'Sextette' had de toen 86-jarige Mae West in de hoofdrol en was Hughes' debuut in (en meteen afscheid van) Hollywood.