BRUSSEL - Vanaf deze maand is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) door de Riziv (Rijksdienst voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) erkend als ziekte. Patiënten die aan CVS lijden, kunnen voortaan dus rekenen op de bijbehorende terugbetalingen en vergoedingen.
De erkenning van CVS-patiënten kadert in de opening van het eerste CVS-centrum in het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg Leuven op 1 april, zegt Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister van Sociale Zaken Vandenbroucke. ,,Om tot dat centrum toegelaten te worden moeten patiënten voldoen aan een aantal criteria (bijvoorbeeld zes maanden vermoeid zijn). Wie aan de criteria beantwoordt en in het centrum wordt behandeld, is automatisch ook erkend door de Riziv'', zo zegt hij. Op termijn komen er nog vier CVS-centra bij.

CVS-patiënten kampen met een vermoeidheid die niet opgelost kan worden met rust, zonder dat daar een medische oorzaak voor is. Daarnaast hebben ze concentratie-en geheugenproblemen. Vaak kunnen ze ook moeilijk slapen en voelen ze zich verward. Op dit moment zouden 3 á 4 mensen op de 1.000 aan de aandoening lijden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig