HEERS -- In de Zuid-Limburgse gemeente Heers heeft zich woensdag een grondverzakking voorgedaan die een deel van een ruilverkaveling mee de grond heeft ingesleurd. Burgemeester Gerald Kindermans (CD&V) van Heers liet de verkaveling aan de grens met het Luikse Oreye veiligheidshalve afsluiten voor alle verkeer.
De grondverzakking werd vermoedelijk veroorzaakt door regenval en daarmee gepaard gaande waterinsijpeling en creëerde een gat van 10 meter breed, 8 meter lang en drie á vier meter diep. De verzakking sleurde een aantal betonplaten van de ruilverkavelingsweg mee de dieperik in.

Het is niet de eerste keer dat de gemeente Heers met dergelijke verzakkingen te maken krijgt. In maart 1999 deed er zich een soortgelijk incident op een akker van een landbouwer voor.

Volgens Kindermans zijn de grondverzakkingen te wijten aan de aanwezigheid van vroegere ondergrondse mergelgroeves en -gangen. ,,Wanneer er zich scheuren in de grond voordoen en er water naar binnen sijpelt, lopen die holtes bij hevige regenval vol met water en storten ze in mekaar'', luidt het.

De gemeente zal nu ook de overige betonplaten van de ruilverkaveling opbreken om te controleren of er zich ook nog op andere plaatsen holtes bevinden en het geheel nadien opvullen met een speciale mengeling van asfalt en zand. De weg zal nadien heraangelegd worden. De verkaveling blijft tot nader order afgesloten voor alle verkeer.