©
MADRID - Het Spaanse telecomconcern Telefonica, eigenaar van onder meer het Nederlandse amusementsbedrijf Endemol, realiseerde een nettowinst van 989 miljoen euro (39,8 miljard frank). Dat is 3 procent minder dan in dezelfde periode van 1999.

De omzet nam wel toe, van 10,73 miljard tot 13,28 miljard euro (532,4 miljard frank), zo heeft het concern vrijdag laten weten. De cijfers zijn helemaal niet goed te vergelijken, want Telefonica heeft na enkele reorganisaties de resultaten van 1999 aangepast aan die van dit jaar.

De resultaten zaten aan de bovenkant van de verwachtingen. Dat leidde ertoe dat de koers van het aandeel Telefonica vanmorgen al snel een winst van ruim 5 procent behaalde.

Al eerder werd bekend dat Terra Networks, de internetdivisie van het Spaanse concern, zijn verlies in de eerste helft van dit jaar hard heeft zien oplopen, van 12,9 miljoen tot 165,6 miljoen euro (6,6 miljard frank). Eerder dit jaar nam Terra immers het Amerikaanse internetportaal Lycos over voor 12,5 miljard dollar.

Telefonica telde ruim 62 miljoen abonnees, 26 procent meer dan halverwege vorig jaar. Het aantal abonnementen voor mobiele telefoons steeg met maar liefst 74 procent tot ruim 20 miljoen. De stijging in eigen land was vrijwel even groot als daarbuiten. Het Spaanse concern is een grote speler op de markten in Latijns-Amerika.