BRUSSEL - De bevoegde vzw DNS Belgium (DNS BE) gaat nog voor het einde van het jaar de Belgische domeinnamen op het internet vrijgeven. Door de beslissing worden registraties van algemene begrippen als www.sport.be en van individuele eigennamen zoals www.Peeters.be toegelaten. Dat staat vandaag te lezen in het weekblad Data News .
Tot nu toe konden in Belfgië alleen bedrijfs- of merknamen aangevraagd worden, die verwezen naar de bedrijfsstatuten. In onze buurlanden is al langer een meer flexibel systeem van toepassing.

Wanneer de beslissing effectief ingaat, kan iedereen gelijk welke (bedrijfs)naam registreren. Vanaf dan geldt het principe "first in, first served". Bedrijven die zeker willen spelen, registreren beter snel hun domeinnaam.

De Raad van Bestuur van DNS BE, waarin zowel de overheid, gebruikers, internetproviders als onderzoekers vertegenwoordigd zijn, heeft de wijziging reeds een maand geleden goedgekeurd. ,,We moeten alleen nog de kalender invullen'', verklaarde managing director Marc Van Wesemael.

DNS BE heeft vandaag 35.000 domeinnamen geregistreerd. Elke maand komen er zowat 3.000 nieuwe aanvragen binnen. Daarvan worden de helft geweigerd omdat ze niet voldoen aan de vrij strenge regels.