BRUSSEL - De trein Eupen-Oostende heeft vanmorgen even voor 8.00 uur ter hoogte van Nossegem meerdere wagons verloren. ,,Twee rijtuigen kwamen los, een uiterst zelden voorkomend fenomeen'', aldus een woordvoerder van de NMBS.
De trein had Eupen om 06.05 uur verlaten en zou omstreeks 8 uur Brussel-Noord aandoen. Ter hoogte van Nossegem raakten twee wagons om een nog onkende reden los van het treinstel. ,,Het voorval had geen enkel gevolg voor de veiligheid van de reizigers'', aldus de woordvoerder.

De achtergelaten wagons kwamen op het spoor tot stilstand als gevolg van het automatisch veiligheidsremsysteem. De treinbestuurder besefte wat er gebeurde en voerde een achterwaartse beweging uit om de achtergelaten rijtuigen te recupereren. Het nu volledige stel arriveerde in Brussel-Noord met een vertraging van zowat drie kwartier.

De passagiers werden doorverwezen naar andere combinaties en de betrokken trein zette koers naar de werkplaats om de oorzaken van deze onverwachte scheiding te onderzoeken.

Door het incident werden de IC-treinen omgelegd via Mechelen, wat resulteerde in een vertraging van 15 minuten. Twee andere treinen die het defecte stel volgden liepen vertragingen van een half uur en drie kwartier op, zo preciseerde de NMBS.