BRUSSEL - De Unie van Zelfstandige ondernemers (Unizo) is voorstander van de afschaffing van de euromunten van een en twee cent. Unizo wil daarover overleg met minister van Financiën Didier Reynders en de Nationale Bank. ,,In België is de afschaffing geen thema'', luidt alvast het antwoord van een woordvoerster van minister Reynders.
De KMO-organisatie deed vorig jaar een rondvraag over de kleine euromunten. Hieruit bleek dat 80 procent van de winkeliers gewonnen is voor de afschaffing van de muntjes van een en twee eurocent. Vierenzestig procent van de ondervraagden zegt dat de muntjes voor vertragingen zorgen aan de kassa. Prijsstijgingen bij een mogelijke afschaffing ziet Unizo niet dadelijk gebeuren. Het wijst daarvoor onder meer naar Finland, waar de afschaffing niet leidde tot hogere prijzen.

Unizo wil overleg met Reynders en met de Nationale Bank.

Bij Financiën luidt het dat de afschaffing geen thema is. ,,Er is weinig ophef over bij de bevolking en het is geen prioriteit van de regering'', aldus een woordvoerster.

In Nederland gaan enkele winkels dit jaar proefdraaien met afgeronde bedragen en werken zonder 1 en 2 eurocent. Mogelijk verdwijnen de kleinste eurocenten er. Dat is nu al het geval in Finland.