ANKARA - De Verenigde Staten hebben Navo-partner Turkije om commando-eenheden gevraagd om militairen van de Afghaanse Noordelijke Alliantie te trainen. Dat heeft de Turkse televisiezender NTV vandaag gemeld.
Premier Bülent Ecevit heeft het verzoek gisteravond tijdens spoedoverleg met andere Turkse politieke leiders besproken, aldus NTV.

Volgens NTV zal de regering met het verzoek instemmen op voorwaarde dat de soldaten niet direct bij de strijd betrokken raken. In de Afghanistan-oorlog tegen de Sovjet-Unie werden eenheden van de mujahedeen door Britse commando's getraind in het bedienen van geavanceerd wapentuig.

Turkije, dat de Taliban na de aanslagen van 11 september heeft veroordeeld, heeft eerder aangeboden de anti-Talibaneenheden te trainen in Afghanistan. Turkse commando's vechten al vijftien jaar tegen Koerdische opstandelingen in de bergen van Zuidoost-Turkije, een gebied dat lijkt op Afghanistan.

Turkije onderhoudt al jaren contacten met de Afghaanse oppositie, vooral met generaal Rashid Dostum, een van de leiders van de alliantie. Dostums strijders zijn merendeels Oezbeken, terwijl de Taliban Pathanen zijn.

Ankara heeft de VS toestemming gegeven om voor de campagne tegen het internationale terrorisme gebruik te maken van de zuidelijke basis Incirlik. Vanuit deze basis worden ook de Britse en Amerikaanse patrouilles boven de no-flyzones in Irak uitgevoerd.

Turkije heeft ook aangegeven bereid te zijn deel te nemen aan een vredesmacht in Afghanistan als de omstandigheden dat toelaten.