KOPENHAGEN - De Deense eerste minister Poul Nyrup Rasmussen heeft vandaag bekendgemaakt dat er op 20 november parlementsverkiezingen worden georganiseerd. Hij deed dat tijdens een persconferentie in de Deense hoofdstad.
Normaal gezien zouden de verkiezingen pas plaatsvinden in maart volgend jaar, aan het einde van de huidige ambtstermijn, maar Rasmussen wil naar eigen zeggen vervroegde verkiezingen opdat Denemarken een sterke regering zou hebben die kan omgaan met de nieuwe internationale crisis na 11 september.

Maar volgens analisten wil Rasmussen voordeel halen uit het feit dat zijn sociaal-democraten in een opiniepeiling de beste resultaten haalden in drie jaar. Zijn partij zou ongeveer 30 procent van de stemmen krijgen. Rasmussens populariteit bij de kiezers is ook gestegen door zijn volledige en onvoorwaardelijke steun aan de VS en de Navo in de strijd tegen het terrorisme, aldus nog analisten.

Rasmussen staat aan het hoofd van een minderheidscoalitie waarin zijn sociaal-democraten zetelen, samen met de sociaal-liberalen.