LOMMEL - Archeologen van het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium (IAP) hebben in het industriegebied Maatheide in Lommel een vrijwel intact gebleven werkplaats van zowat 13.500 jaar oud uit de oude steentijd ontdekt. Het gaat om een verzameling vuurstenen, artefacten en werktuigen van een groep jagers.
Volgens de onderzoekers gaat het om de eerste prehistorische mensen die onze gebieden op het einde van de laatste ijstijd hebben bevolkt. De vondst is naar verluidt vooral uniek in die zin dat het loopvlak van de vindplaats perfect bewaard bleef. Dat meldt Marc de Bie van het IAP vandaag.

Het IAP is sinds twee weken opgravingen aan het uitvoeren op de Lommel-Blokwatersite. Op die site werden eerder al de allereerste vindplaatsen uit de oude steentijd die ooit in Vlaanderen werden ontdekt blootgelegd. Die ontdekking dateert uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De opgegraven artefacten worden momenteel in het Kempenlandmuseum van Lommel bewaard.


Been en gewei
De aanwezige werktuigen wijzen er volgens het IAP op dat de makers vooral been en gewei hebben zitten bewerken, vermoedelijk voor het maken van harpoenen en benen naalden. Uitzonderlijk aan de vindplaats noemt de Bie ook het perfect bewaard gebleven loopvlak. De archeologen van het IAP verwachten dat het terrein ook de komende jaren nog heel wat vondsten zal prijsgeven aangezien de oude witte bodem over een grote afstand kan gevolgd worden.

Het kamp van de jagers lag op een droge zandrug aan de rand van het meer. Die omgeving was destijds bebost met berken en dennen. De bewoners joegen er onder meer op elanden en bevers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig