GENT - Het Gentse hof van beroep heeft het stadsbestuur van Geraardsbergen vrijgesproken in verband met het drinken van visjes tijdens de Krakelingenfeesten. Hiermee bevestigt het hof het vonnis van de strafrechtbank van Oudenaarde in eerste aanleg. Het parket was in beroep gegaan.
De leden van het schepencollege werden vervolgd voor inbreuken op de wet op het dierenwelzijn. Dierenrechtenorganisatie Gaia had klacht ingediend en was burgerlijke partij. Gaia nam het niet dat de leden van het stadsbestuur tijdens de plechtigheid levende visjes in een beker wijn inslikten, een jaarlijkse traditie.

Het hof zei in zijn arrest dat het ,,nutteloos karakter'' van de Krakelingenfeesten niet bewezen was en dat de activiteit ,,cultuurhistorische waarde'' had. Dat de zeden over dierenwelzijn vandaag veranderd zijn, zoals Gaia geopperd had, ging volgens het hof niet op.

Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch reageerde zeer teleurgesteld na de voorlezing van het arrest. ,,Het arrest is een schoolvoorbeeld van volledige uitholling van de dierenwelzijnswet. We gaan terug naar de middeleeuwen'', stelde Vandenbosch.

Het stadsbestuur was dolblij met het arrest. ,,We zijn al druk bezig met de voorbereidingen van de Krakelingenfeesten volgend jaar'', zei schepen van feestelijkheden Erik Spitaels. Onmiddellijk na de voorlezing van het arrest ontkurkten de schepenen in de gang van het Gentse justitiepaleis een fles wijn en dronken ze leeg uit een kelk, zonder visjes evenwel.