BOSTON -- De voormalige president van Zuid-Vietnam, Nguyen Van Thieu, is zaterdag overleden. Zijn familie heeft dat bekend gemaakt. Thieu was 78 jaar.

Thieu kwam in 1965 aan de macht in Zuid-Vietnam, dat door de Verenigde Staten gesteund werd in de oorlog tegen het communistische noorden. Hij leidde Zuid-Vietnam tot de val van de hoofdstad Saigon in 1975, toen alle partijen hem tot aftreden dwongen in het belang van vredesbesprekingen met Noord-Vietnam. Maar die besprekingen kwamen nooit en kort na Thieus vertrek werd Zuid-Vietnam ingenomen. Daarna leefde hij in ballingschap in Londen en Boston en liet hij weinig meer van zich horen.

Thieu sloot zich in zijn tienerjaren aan bij de nationale bevrijdingsbeweging van Ho Chi Minh, die later president van Noord-Vietnam werd. Hij raakte echter gedesillusioneerd en liep over naar het andere kamp. In het begin van de jaren'60 speelde hij als officier een belangrijke rol in de afzetting van het Diem-regime. In het jaar dat hij ceremonieel staatshoofd werd, 1965, escaleerde de oorlog. Twee jaar later werd hij tot president gekozen.

De voormalige president werd donderdag onwel in zijn huis in Foxboro bij Boston. Hij overleed gisterenavond in een ziekenhuis.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig