ZURICH - De Zwitser Joseph Blatter, gisteren herverkozen tot voorzitter van de Internationale Voetbalfederatie (Fifa), maakte vandaag bekend dat hij zijn secretaris-generaal Michel Zen-Ruffinen ontslaat.
Die was een van zijn hardnekkigste tegenstanders tijdens de electorale campagne. ,,Vrijdag zet ik Zen-Ruffinen aan de deur'', verklaarde Blatter in de Zwitserse krant Blick.

Blatter verduidelijkte, dat hij een officiële aanvraag zou indienen bij het Uitvoerend Comité van de Fifa. Zen-Ruffinen, een gouwgenoot van zijn 'baas', voerde sinds enkele maanden campagne tegen Blatter, onder meer door hem in een uitgebreid rapport te beschuldigen van financiële onregelmatigheden, corruptie en misbruik van fondsen.

,,Vrijdag gaat het Uitvoerend Comité werk maken van onze 'Monsieur Propre'. Nu is het gedaan. De laatste, negatieve commentaren van Zen-Ruffinen, na mijn herverkiezing, hebben de emmer doen overlopen'', voegde Blatter eraan toe.

Op de vraag naar zijn nabije toekomst, woensdag na de verkiezing, antwoordde Zen-Ruffinen, dat hij zeker geen ontslag zou nemen: ,,Waarom zou ik?''. Hij betreurde dat de afgevaardigden die hun nationale federaties vertegenwoordigden op het congres, volgens hem, liever de eigen belangen veiligstelden, dan die van hun sport. ,,Ik ben zeer blij voor hem (Blatter),'' bevestigde hij, ,,maar de federaties hebben meer aan hun eigen belangen gedacht, dan aan de Fifa''.

Hij kondigde ook aan zijn kritiek op de manier waarop de Fifa geleid wordt, verder te zetten. ,,Niemand kan tot een akkoord komen over de cijfers, wat betekent dat het conflict zal aanhouden en de leden van het Uitvoerend Comité die vandaag een slag verloren hebben, de strijd zullen verderzetten'', voorspelde hij.