BERLIJN - De Duitse regering rekent dit jaar op een economische groei van 0,75 procent en een bijna ongewijzigde werkloosheid van 9,5 procent. Dat heeft minister van Financiën Hans Eichel vandaag in Berlijn bekendgemaakt.
De inflatie daalt van 2,5 procent in 2001 naar 1,5 procent dit jaar, zo voorspelde Eichel, die zei te rekenen op een aantrekken van de wereldeconomie later dit jaar en een terugkeer van sterke groei in 2003. Hij wees op schattingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en de Europese Commissie waarin wordt gesteld dat de groei in 2003 weer rond de 2,8 procent zal liggen.

Eichel verdedigde de bezuinigingen van de rood-groene regering en wees het aangaan van nieuwe schulden van de hand omdat daarmee het stabiliteitspact van de EU wordt overtreden. Dat pact verplicht de staten met de gemeenschappelijke munt het begrotingstekort te beperken tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product. Het Duitse tekort beloopt momenteel 2,7 procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in