DEN HAAG - De voormalige Joegoslavische president, Slobodan Milsosevic, heeft vandaag voor het Internationaal Joegoslavië-tribunaal gevraagd of hij in afwachting van zijn proces vrijgelaten mag worden. Hij verzekerde dat hij niet zou vluchten, omdat hij het ,,politieke gevecht kost wat kost wil bijwonen''.
,,Jullie hebben me gevraagd of ik nog een wens had, wel, hier is er een: ik wil bevrijd worden. Het zou logisch en rechtvaardig zijn om mij vrij te laten. Ik zal niet vluchten. Ik ben klaar om tussen de mensen te komen'', zo sprak de voormalige Joegoslavische leider.

Afzonderlijke processen?

Hij deed zijn oproep voor een beroepskamer van het Tribunaal. Die moet onderzoeken en beslissen of de klacht tegen Milosevic gespreid zal worden over een of over twee processen. Een eerste proces gaat over de wandaden in Kosovo, een tweede zou de misdaden in Kroatië en Servië behandelen. Een beslissing daarover, die voor vandaag was gepland, is niet genomen. Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte wil geen twee afzonderlijke processen tegen Milosevic, maar een grote zaak. In december besloot het Tribunaal twee processen te voeren, dit tot ongenoegen van de aanklagers die vrezen dat de coherentie van de feiten teniet zal worden gedaan.

Slobodan Milosevic kreeg vandaag van de Franse rechter Claude Jorda, de voorzitter van het oorlogstribunaal in Den Haag te horen dat hij zijn vraag tot vrijlating tot een bevoegde gerechtelijke instantie moet richten, zijnde de kamer in eerste aanleg.

Milosevic aan het woord

Het was de eerste keer sinds het begin van zijn interpellaties voor het Tribunaal dat Milosevic uitvoerig aan het woord mocht komen. Hij praatte ongeveer dertig minuten. Naast zijn vraag tot vrijlating maakte de man van de gelegenheid gebruik om een voorproef te geven van wat hij op zijn verdediging zal zeggen. Hij haalde onder meer de diverse vredesinitiatieven vanwege Servië tijdens de oorlog aan.

De drie beschuldigingen die op hem rusten, de wandaden in Kroatië, Bosnië en Kosovo, waarvoor hij verantwoordelijk wordt geacht, noemde hij ,,politieke pamfletten''. ,,Door drie leugens aan het proces toe te voegen, zullen jullie de waarheid niet achterhalen, hoor'', aldus een zelfverzekerde Milosevic, die er nog aan toevoegde dat het enige verband tussen deze drie zaken ,,de misdaden jegens zijn volk'', zijn.

Slobodan Milosevic bevindt zich al sinds juni 2001 in de gevangenis in Den Haag. Daarvoor zat hij in Belgrado achter de tralies. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Het proces tegen hem zou op 12 februari van start moeten gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in