PARIJS -- Bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus Industrie is de omzet in 2000 opgelopen van 16,7 miljard tot een record van 17,2 miljard dollar. Er kwamen orders binnen voor 520 vliegtuigen ter waarde van 41,3 miljard dollar, eveneens een record.
Bij de orderontvangst zijn niet inbegrepen de vijftig bestellingen voor de nieuwe superjumbo A380, die in 2004 voor het eerst vliegt.

Airbus liet vandaag weten al zijn doelstellingen voor 2000 te hebben overtroffen en aartsconcurrent Boeing achter zich te hebben gelaten. De Europese onderneming kwam uit op een aandeel van 46 procent op de markt voor vliegtuigen met meer dan honderd stoelen. Ze streeft naar een marktaandeel van 50 procent.

In 1999 kreeg Airbus voor het eerst meer orders binnen dan Boeing. Vorig jaar troefde Airbus zijn Amerikaanse concurrent af met ongeveer zestig vliegtuigen. Er werden vorig jaar 311 Airbussen afgeleverd tegen 294 in het jaar ervoor. Hier moet Airbus Boeing, dat vorig jaar 489 toestellen afleverde, nog voor laten gaan.

Eind vorig jaar had Airbus 1626 vliegtuigen in zijn orderportefeuille zitten, goed voor een productie van vier jaar. Dat aantal is nog nooit zo hoog geweest. ,,We zijn beter dan ooit tevoren in staat om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan'', liet Airbus-topman Noël Forgeard vandaag weten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig