BRUSSEL - De lidstaten van de Europese Unie hebben overeenstemming bereikt over maatregelen ter bestrijding van het terrorisme. De Eta en Noord-Ierse extremistische organisaties zijn bestempeld tot terroristische organisaties, zo is vandaag bekendgemaakt.
De lidstaten besloten donderdag rekeningen van de Palestijnse Islamitische Jihad en Hamas Izzedine al-Qassam, volgens de EU de terroristische vleugel van Hamas, te bevriezen. Een van de bevroren rekeningen behoort tot Imad Mughniyeh, een inlichtingenagent van de Libanese organisatie Hezbollah. De Hezbollah zelf staat niet de Europese lijst met verdachte organisaties die vrijdag werd gepubliceerd, maar individuele leden wel. Ook van twee andere Libanese burgers, vier Saudiërs en een Koeweiter zijn rekeningen bevroren.


Definitie
De vijftien lidstaten werden het verder eens over de definitie van een terroristische misdaad; maatregelen tegen de aanwezigheid binnen de EU van terroristen, hun aanhangers en financiële ondersteunders; een betere informatie-uitwisseling over verdachten tussen EU-landen en andere landen en strenger toezicht op asielzoekers om te voorkomen dat terroristen de vluchtelingenstatus krijgen. Er is een geheime lijst opgesteld met organisaties en personen die verdacht worden van terroristische activiteiten binnen de EU.


ETA en IRA-splintergroepen
Voor het eerst is ook een lijst met Europese terroristische organisaties opgesteld. Op die lijst staan onder meer de Baskische afscheidingsbeweging ETA en vijf groepen met banden met de ETA, de Noord-Ierse Continuity IRA, de Real IRA en vier protestantse terreurorganisaties uit Noord-Ierland, en de extreem-linkse Griekse beweging 17 November.

Rekeningen van de Europese terreurorganisaties zijn niet bevroren, omdat daarvoor nog geen Europese jurisprudentie bestaat. De lidstaten waar de groepen opereren zullen zelf optreden tegen de organisaties. Gehoopt wordt dat de plaatsing op de lijst met terroristische organisaties de groepen verder zal isoleren en een gezamenlijk optreden ertegen in Europees verband zal vergemakkelijken.