PRISTINA -- De leider van de VN-missie in Kosovo, Hans Häkkerup, heeft zijn ontslag genomen. Dat heeft het Franse persbureau AFP uit welingelichte kringen vernomen.
De afgelopen dagen werd in de plaatselijke media al gespeculeerd over het vertrek van Häkkerup (56). De Deense oud-minister van Defensie lag al enige tijd onder vuur in Kosovo, vooral na de mislukte eerste zitting van het parlement in de autonome Servische provincie, die hij voorzat.

Gisteren onderbrak Häkkerup zijn vakantie in Denemarken voor overleg in Kosovo met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan. Volgens een verklaring van de VN-missie ging het om ,,belangrijke aangelegenheden''.

Een VN-woordvoerder die anoniem wil blijven zei dat Häkkerup heeft geweigerd zijn in januari aflopende contract te verlengen. Verdere details werden niet gegeven. Häkkerup begon zijn werk in Kosovo in januari 2000. Toen volgde hij de Fransman Bernard Kouchner op.

Kosovo wordt sinds het einde van de militaire acties van de Navo tegen Servië en het vertrek van de Joegoslavische militairen uit de provincie in juni 1999 door de Verenigde Naties bestuurd.