BUENOS AIRES - De voormalige marineofficier en folteraar van het Argentijnse militaire regime Alfredo Astiz is gisteren gearresteerd. Dat gebeurde op verzoek van de Zweedse justitie, wegens de ontvoering in 1977 van een 17-jarige Zweedse. Dat meldt vandaag de conservatieve krant La Nacion .
De 49-jarige Astiz werd opgepakt in Mar del Plata, op 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Buenos Aires. De man zal vandaag worden verhoord, aldus La Nacion . Er was geen enkele autoriteit die het bericht vandaag wilde bevestigen.

Astiz wordt beschouwd als een van de ergste folteraars uit de Argentijnse militaire dictatuur (1976-1983). De Zweedse justitie had begin november gevraagd om de aanhouding van Astiz en vaardigde een internationaal arrestatiebevel uit. Ook is Argentinië al om uitlevering van Astiz gevraagd.

Een en ander gebeurde na een aanklacht van de vader van de Zweed Dagmar Hagelin tegen Astiz en drie andere officieren van de Argentijnse marine. Zij zouden Dagmar Hagelin hebben ontvoerd, gemarteld en vermoord. Die misdaad verjaart op 26 januari 2002, 25 jaar na dato.

In juli werd Astiz opgepakt en een maand later weer vrijgelaten, nadat de Argentijnse autoriteiten hadden besloten hem toch niet aan Italië en Frankrijk uit te leveren. Italië zoekt hem voor de moord op drie Italiaanse Argentijnen. In Frankrijk is Astiz bij verstek veroordeeld wegens de ontvoering en verdwijning van twee Franse geestelijken.