BAGDAD - De nieuwe Amerikaanse resolutie over de terugkeer van wapeninspecteurs naar Irak komt volgens de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri neer op een poging tot kolonisatie van Irak. ,,Deze resolutie roept op om Irak als bezet gebied, als een land zonder regering te behandelen'', zei Sabri gisteravond in een televisie-interview.
De ontwerp-resolutie die de Verenigde Staten bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben ingediend, is nog niet goedgekeurd door Rusland, Frankrijk en China, drie van de vijf permanente leden met vetorecht. De Amerikaanse president George Bush heeft de druk op de lidstaten om de resolutie te aanvaarden zaterdag opgevoerd door te verklaren dat de VS met hun getrouwen tegen Irak ten strijde zullen trekken als de Veiligheidsraad niet snel akkoord gaat met nieuwe, strenge voorwaarden aan Irak.

Voor Sabri is de resolutie ,,een belediging'' van de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap en kan zij worden omschreven als ,,een oorlog of dreiging met oorlog, niet alleen tegen Irak, maar ook tegen de Verenigde Naties''.