LOS ANGELES - De Amerikaanse acteur Donald O'Connor is zaterdag op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand in een rusthuis in Calabasas in Californië overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

O'Connor verwierf internationale faam door zijn rol in de romantische muzikale komedie ,,Singing in the rain'' (1952) van Stanley Donen, waarin hij aan de zijde van Gene Kelly en Debbie Reynolds schitterde.

Op het hoogtepunt van zijn lange carrière in de jaren vijftig speelde O'Connor in musicals en toneelstukken, trad op voor televisie en werkte samen met andere grote sterren als Gene Kelly, Marilyn Monroe en Clint Eastwood. Hij speelde in totaal in meer dan vijftig films.

Een van zijn grootste rollen vertolkte hij als tegenspeler van een sprekende muilezel in de Amerikaanse successerie ,,Francis the talking mule'' (1949). Van die succesformule werden zes bioscoopfilms gemaakt.

De in 1925 in Chicago geboren Donald David Dixon Ronald O'Connor debuteerde in de vaudeville. Op 12-jarige leeftijd vertolkte hij zijn eerste rol in een speelfilm ,,Sing, you sinners'' (1938) als het jonge broertje van Bing Crosby.

Hij huwde twee keer en ging gebukt onder een alcohol- en tabakverslaving, die in 1990 leidde tot een vierdubbele overbrugging van de kransslagader. Dat belette hem niet om nog films te maken, want hij kreeg daarna nog rollen in ,,Toys'' (1993) en ,,Out to Sea'' (1997), zijn laatste prent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig